Kürtaj Tipleri

Kürtaj Tipleri

Probe

Rahim ağzından geçirilerek rahime ilerletilen özel aletlerle rahim içi dokuların kazınarak dışarıya alınması işlemine verilen addır. Bu şekilde rahim içindeki kanamaya neden olan polip, hiperplazi gibi hastalıkların ortaya konulması sağlanır. Ayrıca, kanayan tabakanın temizlenmesiyle kanamanın durması sağlanarak tedavi edici bir özellik de gösterir.

Fraksiyone

Probe kürtajda olduğu gibi, hem rahim içindeki dokular kazınarak alınır, hem de ilave olarak rahim ağzı kanalındaki dokular da kazınır. Bu iki ayrı bölgeden elde edilen dokular ayrı ayrı kaplara konularak patolojik incelemeye alınır. Böylece, rahim içi hastalıklarına ilave olarak rahim ağzı hastalıklarının da ortaya konulması sağlanmış olur.

Revizyon

Daha önce yaşanmış bir düşüğe bağlı olarak rahim içinde kalan gebelik parçalarının temizlenmesi işlemidir. Düşük sonrası içeride kalan dokular, ilerleyen dönemde enfeksiyon ve yapışıklıklara yol açarak kadının üretkenlik kapasitesinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, jinekoloji pratiğinde birçok hekim düşük sonrası revizyon kürtajını bir önlem amacıyla uygulamaktadır.

Bumm

Doğum sonrası rahim içinde kalan plasenta parçalarının temizlenmesi için "Bumm küreti" adı verilen özel enstrümanlarla uygulanan kürtaj tipidir.

İlginizi Çekebilir