Kürtajın Riskleri

Kürtajın Riskleri

Kürtaj, basit cerrahi işlemler arasında sayılsa da bazı komplikasyon riskleri de beraberinde taşır. Bu işlemin, uzman hekimler tarafından tam donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması, yaşanabilecek risklerin ve sıkıntıların daha az görülmesini sağlar. Dolayısıyla, konusunda uzman olmayan kişilerce, yeterli teknik donanıma sahip olmayan yerlerde yapılan kürtaj işlemleri riski artıracaktır.

Kürtaj İşlemlerinin Riskleri

Anesteziye Bağlı Riskler

Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen kürtaj işlemlerinde hastaların işlem öncesinde aç olmaları riski azaltır. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve varsa sistemik hastalıklarının varlığı gibi durumlar anestezi öncesinde dikkatlice değerlendirilmelidir. Anestezinin bir uzman tarafından uygulanması hayati önem taşır. Kürtaj işlemi, muayenehane veya poliklinik şartlarında değil, ameliyathane ortamında yapılmalıdır.

Rahim Delinmesi

Kürtaj sırasında rahim duvarının delinmesi, genellikle kontrolsüz bir hareket sonucu oluşur. Çoğunlukla rahim ağzının genişletilmesi sırasında meydana gelir. Gebelik sırasında rahim daha yumuşak olduğu için delinme riski artar. Rahim delinmesi durumunda işlem sonlandırılır ve hasta takibe alınır. Kanama veya komşu organların yaralanması yoksa genellikle ek bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Kliniğimizde kürtaj işlemi ultrason eşliğinde yapıldığı için bu tür riskler çok daha düşüktür ve komplikasyonlar erkenden fark edilebilmektedir.

Parça Kalması

Kürtaj sonrası en sık görülen komplikasyondur. Özellikle erken gebelik haftalarında veya ölü bebek nedeniyle yapılan kürtajlarda parça kalma riski yüksektir. Parça kalması durumunda kanama devam eder ve enfeksiyon riski artar. Kürtaj sırasında ultrason kullanılması, parça kalması riskini önemli ölçüde azaltır.

Enfeksiyon

Kürtaj sonrası enfeksiyonlar genellikle işlemden bir hafta sonra ortaya çıkar. Antibiyotik kullanmayan veya yara iyileşmesi tamamlanmadan cinsel ilişkiye giren hastalarda enfeksiyon riski artar. Bu enfeksiyonlar rahim ve tüplerde yapışıklığa yol açarak doğurganlık kaybına neden olabilir.

Rahim İçi Yapışıklıklar

Kürtaj sırasında rahim içinin fazla kazınması, rahim içinde yapışıklıklara yol açabilir. Bu yapışıklıklar adet düzensizliklerine, rahimde kan birikmesine, düşüklere ve kısırlığa neden olabilir. Rahim içi yapışıklıkların tedavi edilmesi, histeroskopik cerrahi ile yapılmaktadır.

Bu Konuya Dikkat Edin!

Özellikle yasal sınır olan 10. haftayı geçen gebeliklerin, güvenilir sağlık kuruluşlarında değil, merdiven altı muayenehanelerde sonlandırılması ciddi riskler doğurabilir. Anestezi donanımı ve uzman hekim bulunmayan, yetersiz ekipmanla yapılan kürtaj işlemleri, komplikasyon riskini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle, illegal müdahalelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.

İlginizi Çekebilir